Dutch Labs
Image default
Onderwijs

Wat is de beste manier om je persoonlijk leiderschap een boost te geven?

Er zijn steeds meer opleidingsmogelijkheden op het gebied van persoonlijk leiderschap. Vooral online. In de tussentijd kijken we ernaar uit om fysiek terug te keren naar onze klaslokalen. Maar is dit nog wel nodig? Welke leermethode is het meest effectief voor persoonlijk leiderschap?

Wanneer je werkt aan je persoonlijk leiderschap, neem je de regie over – en verantwoordelijkheid voor – je eigen handelen en leer je omgaan met de tegenslagen die je op je reis tegenkomt. Nu, in een tijd waarin sommige bedrijven met grote tegenslagen te maken hebben, blijkt het moeilijk om een ​​cursus te vinden die je kan helpen de uitdaging aan te gaan.

Maar anno 2020 zijn de mogelijkheden voor training en verdieping in persoonlijk leiderschap groter dan ooit, zowel online als offline. Dus welke leermethode is het meest effectief? En hoe kom je erachter wat het beste bij jou en je leerdoel past?

 

Pijlers van persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap steunt op vier pijlers, zegt leer- en ontwikkelingsmanager Hans Horstink. “De eerste pijler is zelfkennis. Wie ben je? En wat zijn uw talenten? Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je je persoonlijk leiderschap kunt vormgeven. “

Een tweede belangrijk element is het doel, zegt Horstink. “Waar wil je heen in je (werkende) leven? Hoe duidelijker dat beeld voor jou is, hoe beter je kunt groeien en op tegenspoed kunt reageren. Bovendien wordt het door goed na te denken over je purpose makkelijker de verbinding te maken tussen je persoonlijke ambitie en de hogere doelen van de organisatie. “

Horstink, die jarenlange ervaring heeft met leren en organisatieontwikkeling, en werkzaam is als professionele coach, zegt dat de derde pijler vertrouwen in jezelf is. “Je kunt al het talent van de wereld hebben, maar als je niet genoeg vertrouwen hebt, haal je er nooit het maximale uit.”

Tot slot gaat persoonlijk leiderschap over vaardigheid, zegt hij. “Het begint met gewoon goed zijn in je vak. Maar ook andere, meer generieke vaardigheden spelen een rol, zoals kritisch denken en probleemoplossend vermogen. ”

 

Ervaring en opleiding

Ervaring speelt bij elk van deze pijlers een grote rol, zegt Horstink. “Hoe meer ervaring je hebt met het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap, hoe beter je jezelf kent en hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Daarom is het ook belangrijk om actief te blijven werken aan je persoonlijk leiderschap. Door te blijven reflecteren en oefenen, kun je je effectiviteit stapsgewijs verbeteren.”

Van webinars en whitepapers tot meerdaagse individuele en groepstrainingen, er is keuze genoeg voor wie wil werken aan persoonlijk leiderschap. En mede door de Covid-19 pandemie worden er nu steeds meer opleidingen online aangeboden. Maar welke methode past het beste bij jou en je leerdoel? Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

 

# Online versus offline

In termen van effectiviteit lijkt het verschil tussen online en offline training niet veel uit te maken, merkt Horstink op. “De digitale mogelijkheden groeien nog steeds. Zo bieden online trainingstools naast plenaire sessies steeds vaker de mogelijkheid om in groepsverband of één-op-één te werken. ”

“Persoonlijk hou ik van face-to-face contact, maar of je kiest voor offline of online training, komt vooral neer op persoonlijke voorkeur. Het is misschien makkelijker om met elkaar en de docent in de klas een gesprek te voeren, maar tegenwoordig kan dat ook online. We doen zelfs rollenspellen met acteurs online; het geeft nog steeds een realistische ervaring. “

 

# Korte versie

Veel meerdaagse trainingen behandelen alle aspecten van persoonlijk leiderschap, terwijl sommige kortere programma’s zich richten op specifieke leiderschapsvaardigheden, zoals non-verbale communicatie, storytelling en strategische probleemoplossing. De belangrijkste factor om te overwegen is daarom uw leerdoel.

De leiderschapskompasmethode die binnen RSM wordt gebruikt, is volgens Horstink een goede pijler om je persoonlijke leiderschapsontwikkeling aan op te hangen. “Uit de vier centrale vragen in dit kompas – wat, hoe, wie en waarom – komen vier duidelijke opdrachten naar voren voor iedereen die aan zijn persoonlijk leiderschap wil werken: creëer voor jezelf een sociale werkomgeving waarin je optimaal presteert, verduidelijk uw eigen waarden, bouw voort op uw persoonlijke veerkracht en ontwikkel uw eigen doel en visie. Door gestructureerd na te denken over je persoonlijk leiderschap, krijg je automatisch meer inzicht in wat er ontbreekt.”