Dutch Labs
Image default
Huishoudelijk

Welke slijpsteen moet ik kiezen?

Een slijpsteen uitzoeken is hetzelfde als het kiezen van een mes, het is erg subjectief. De goedkoopste slijpsteen die je zult vinden is waarschijnlijk de King combinatie steen. De “beste” slijpstenen zullen waarschijnlijk de glazen stenen van Shapton zijn. Toch geven de meeste mensenf de voorkeur voor de goedkoopste Japanse wetsteen, omdat die makkelijk vervangbaar zijn.

De beste grit voor je slijpsteen

Welke grit moet je kiezen? Het wordt over het algemeen aangeraden om een slijpsteen te kopen met een grit van #1000 of #1200, omdat de grofheid van deze grits ergens in het midden tussen grof en fijn zitten. Een beginner zit dus erg goed als ze deze grofheid kopen. Vervolgens wil je een steen hebben met een grofheid van #4000 of #6000, want dit zijn mooie polijststenen. Als je eenmaal een goede en consistente combinatie hebt gevonden, dan kan je misschien eens gaan kijken naar een grovere slijpsteen met een grit van #400 of #600. Deze grovere grits zullen veel agressiever het metaal verwijderen. In de meeste keukens zal je niet meer nodig hebben dan drie stenen uit deze drie selecties.

De prijs van deze set

Ik begrijp dat het bij elkaar best duur kan uitpakken. Het kan daarentegen best meevallen als je klein begint. Zo heb je de King wetsteen #1000 al voor €20, de #6000 steen voor €25 en dan wil je nog een grove steen van #400 voor snelle repaties. Met deze slijpstenen zal je daarentegen veel scherpere messen in je keuken hebben waarmee je jaar in jaar uit vlijmscherpe messen zal houden, en bovendien superieure slijp vaardigheden aan overhouden.

Er is online nog veel meer slijpadvies te vinden. Hopelijk heeft dit je een beetje geholpen. Kijk ook eens naar

http://www.consumentenbond.nl