Dutch Labs
Image default
Onderwijs

Zakendoen in Italië

Italië is een land met een rijke cultuur. Bij een dergelijke cultuur horen uiteraard een aantal eigenzinnigheden en karaktereigenschappen. Er zijn enkele zakelijke Italiaanse gebruiken die belangrijk zijn om te weten voordat je zaken gaat doen met Italianen. In deze blog gevenwe je enkele tips mee. Deze kunnen je helpen bij het succesvol bewegendoor de Italiaanse zakenwereld. Doe er vooral je voordeel mee. 

 

Tip 1 – prima impressione / eerste indruk 

Maak een goede indruk: In Italië is het van groot belang om een goede indruk achter te laten op je zakenpartners. Zorg ervoor dat je professioneel gekleed bent en zorg dat je op tijd bent voor afspraken. Zeker als het de eerste is. Je kan beter zelf wachten op iemand die te laat komt, dan je zakenpartner laten wachten. 

 

Tip 2 – dottore o dottoressa? / aanspreektitels 

Gebruik formele aanspreektitels: In Italië worden in de zakenwereld doorgaans formele aanspreektitels gebruikt, zoals “dottore” voor mannen en “dottoressa” voor vrouwen. Als je niet zeker weet hoe je iemand moet aanspreken, dan is het zeker geen probleem om dit even te vragen. Dat wordt alleen maar op prijs gesteld. Al is het doen van wat vooronderzoek, indien mogelijk, natuurlijk nóg beter. 

 

Tip 3 – biglietto da visita / visitekaartje 

Laat je visitekaartje achter: Het is gebruikelijk om je visitekaartje achter te laten bij je zakenpartners in Italië. Zorg ervoor dat je visitekaartjes op een professionele manier zijn afgedrukt en dat ze in goede staat zijn. Italianen hebben namelijk vaak een goed oog voor esthetiek en detail. 

 

Tip 4- la pazienza è unavirtù / geduld is een schone zaak 

Wees geduldig: In Italië kan het zakendoen wat langer duren dan je misschien gewend bent. In Nederland zijn we namelijk relatief direct en komen we snel ‘ter zake’. In Italië wordt vaak eerst gewerkt aan het opbouwen van goede relaties, voordat er tot de kern wordt gegaan. En dat kan natuurlijk wat extra tijd kosten. Houd hier dus rekening mee. 

 

Tip 5 – negoziare / onderhandelen 

Gebruik geen harde onderhandelingsstijl: In Italië is het gebruikelijk om op een meer diplomatieke manier te onderhandelen. Het is daarom erg aan te raden om harde onderhandelingsstijlen te vermijden. Steek liever je energie in het opbouwen van een goede relatie met je zakenpartner. Dat levert vaak meer succes op. 

 

Tip 6 – educato e rispettoso / beleefd en respectvol 

Gebruik beleefde taal: In Italië is het gebruikelijk om formeel en beleefd te communiceren in zakelijke situaties. Gebruik verzorgde en nette taal en vermijd informele uitdrukkingen of straattaal. Wees altijd respectvol in je taalgebruik en voorkom opdringerigheid. 

 

Tip 7 – tranquillo / rustig 

Maak tijd voor sociale interacties: In Nederland gaat alles snel, snel, snel. In Italië is het juist belangrijk om tijd te maken voor sociale interacties, zoals het uitnodigen van zakenpartners voor een lunch of een kopje koffie. Dit kan helpen om een goede relatie op te bouwen en vertrouwen te winnen.Tranquillo, dus. 

 

Tip 8 – mostrare interesse/ toon interesse 

Wees attent: In Italië wordt het gewaardeerd als je attent bent op de behoeften en wensen van je zakenpartners. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun bedrijf en probeer te begrijpen hoe ze werken.  

 

Tip 9 – flessibile / flexibel 

Wees flexibel: Houd er rekening mee dat dingen in Italië soms anders kunnen verlopen dan je gewend bent. Wees flexibel en probeer je aan te passen aan de Italiaanse manier van werken. Iemand die meegaat in de Italiaanse manieren en cultuur zal altijd meer slagingskans hebben dan iemand die zich er tegen verzet. Zakendoen in Italië kan soms vraagtekens en ergernissen oproepen. Houd daarom deze tip goed in het achterhoofd. 

 

Tip 10 – Italiano / Italiaans 

Natuurlijk scoor je altijd punten als je de taal van je zakenpartners beheerst. Overweeg daarom eens een cursus Italiaansofzakelijk Italiaansalvorens je de Italiaanse zakenwereld induikt. Het zal je zeker verder helpen. 

 

Als je deze tips in acht neemt, zal het zakendoen met Italianen efficiënter verlopen en zul je een goede indruk maken op je zakenpartners. Vergeet niet dat het opbouwen van goede relaties de sleutel is tot succes in de Italiaanse zakenwereld.  

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/italiaans/