Dutch Labs
Image default
Hobby en vrije tijd

Dit is hoe graveren in zijn werk gaat en hoe jij het zelf kunt doen

Of het nu voor een cadeau is of voor jezelf of eventueel zelfs voor jouw bedrijf, iets laten graveren kan een item iets persoonlijker maken en dus een andere look geven. Het is erg interessant wat je allemaal met graveren kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat.

Materiaal kiezen

Waarschijnlijk heb je al iets gevonden dat je wilt graveren, bijvoorbeeld een gegraveerde pen.

Bij pennen en dit soort kleinere objecten is het eerst handig om het materiaal te weten.

Zo is het graveren van hout een ander proces dan het graveren van een materiaal als plastic, zoals bij een Cross pen met naam.

Werking van graveren

Zoals verteld is het proces van graveren afhankelijk van het soort materiaal dat gegraveerd gaat worden.

Bij een materiaal als hout is het vaak zo dat er stempels erg heet worden gemaakt en in het materiaal worden gedrukt, net als bij het graveren van bijvoorbeeld leer.

Bij het graveren zie je ook vaak het gebruik van een graveerpen. Dit is een pen met een laser erin, want graveren gaat immers om het verhitten van het materiaal in een bepaald figuur, letters of plaatjes.

Het graveren van een pen kun je ook makkelijk zelf doen. Hierbij is het handig om dus zo een graveerpen aan te schaffen en materialen aan te schaffen zoals Parker pennen bestellen.

 

Aan jouw eigen keukentafel kun je zelf aan de slag. Het is handig om van te voren goed uit te tekenen met een lamy balpen blauw wat voor design je wilt op jouw materiaal.

Neem een glas dat je wilt graveren met jouw naam erop. Voor het graveren van een glas gebruik je een glas, een graveerpen en een crème voor het etsen van jouw design. Door deze crème wordt jouw design extra zichtbaar en krijgt deze een witte doffe finish.

 

Ook het laseren van hout is thuis makkelijk te doen. Bedenk weer wat voor design je wilt en pak een stuk hout. Met een laserpen kun je vrij makkelijk het hout bewerken. Let wel op dat er een stevige verbrande geur kan komen van het graveren omdat het met een hoge temperatuur in het materiaal wordt gedrukt.

 

Voor het graveren van specifieke sjablonen kun je ook opzetstukken voor graveerpennen kopen en deze gemakkelijk in het materiaal verwerken.

Kosten van graveren

Als je een bepaalde pen wilt graveren kan dit vaak bij een (web)shop zelf en vaak doen ze dit ook nog gratis of voor een zeer laag bedrag, denk aan een paar euro’s.

Om thuis zelf te graveren kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een simpel te

gebruiken graveerpen van tussen de 12 en 25 euro. Maar wat ook nog kan is het aanschaffen van een thuis laser graveermachine waarbij je een soort cabine krijgt waar jouw materiaal ook stevig in kan liggen en waarbij je meerdere tools krijgt om verschillende materialen te graveren en wat een vrij professionele werking geeft. Daarentegen zitten er ook verschillende tools daar tussenin die dus rond de 100 euro kunnen liggen en waarmee je ook hele gave dingen kunt graveren.