Dutch Labs
Image default
Hobby en vrije tijd

Personeel trainen tot professionele barista’s

Horeca personeel is tegenwoordig moeilijk te vinden. Maar, als jij als restaurant manager nieuw personeel iets extra’s biedt, zullen de weinig beschikbare mensen voor jouw zaak kiezen. Een hoger salaris hoeft niet, maar een opleiding tot barista is voor beide kanten een ontzettend mooie kans. Een opgeleide barista kan het inwerken van nieuw personeel op de espressomachine overnemen, ziet toe op de kwaliteit en stelt dagelijks de espressomachine en bonenmaler op smaak af. Dit betekent dat je minder kosten hebt bij de koffieleverancier, langer plezier hebt van de espressomachine en bonenmaler en de consument graag zijn kopje koffie bij jou komt drinken. 

Wat leer je tijdens een horeca barista training?

Voor elke horecazaak is het ontzettend belangrijk dat de consument altijd dezelfde kwaliteit op tafel krijgt. Is het een keer wat minder, dan zal de consument ervoor kiezen de volgende keer naar een ander restaurant te gaan. Tijdens de horeca barista training leren barista’s in spé smaken te herkennen en hier de espressomachine en bonenmaler op aan te passen. De smaak van koffiebonen verandert iedere dag door lucht, licht, vocht en temperatuur. Wanneer de afstellingen van de espressomachine en bonenmaler niet worden aangepast, zal de koffie erg zuur of bitter gaan smaken. Ook leert de barista melk zowel plantaardige als koemelk perfect op te schuimen. Goed opgeschuimde melk doet veel met de smaak. Is de melk te lang opgeschuimd? Dan is de melk verbrand en smaakt deze zuur. Is er te veel lucht in de melk geblazen? Dan heb je melk met grote luchtbellen. Beide veel voorkomend, maar zeker niet wenselijk.

Hoe belangrijk is latte art?

Latte art zijn de mooie figuurtjes die barista’s in bijvoorbeeld cappuccino’s, flat whites en caffe lattes maken. Na de juiste latte art workshop kunnen professionele barista’s tegenwoordig zelfs zwanen en zeepaardjes in een koffie maken. Het figuurtje zal echter niet veel met de smaak van de koffie doen, maar mensen vinden het leuk om een hartje in hun cappuccino te krijgen en zullen hier eerder voor terug komen. Om latte art te kunnen maken, heb je echter wel perfect opgestoomd melkschuim nodig. De consument proeft dus wel echt een groot verschil tussen een cappuccino met een blob melk en een cappuccino met een mooie gladde schuimkraag. Het gaat hier vooral om het mondgevoel. Voor latte art moet je veel oefenen. Je zult helaas niet van de één op de andere dag prachtige zwanen kunnen schenken in een cappuccino. Tijdens de horeca barista training leer je de schenk en opschuim technieken, van hieruit kun je gaan oefenen met het creëren van andere soorten figuurtjes.