Dutch Labs
Image default
Hobby en vrije tijd

Een oude traditie herontdekken

Het is weer bijna nieuwjaar, dat betekent dat het tijd is om bij elkaar te komen, te eten en te drinken en terug te blikken op het jaar. Dat betekent vaak dus ook feestjes met z’n allen, veel bubbels, vuurwerk en ga zo maar door. Helaas is dit jaar niet zoals de voorgaande jaren. Ofja, de normale jaren. Het is niet nodig je nog uit te leggen waar het over gaat natuurlijk; als je dat nu nog niet weet, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Alhoewel, dan zou je je wellicht even moeten laten nakijken, want deze wereldwijde pandemie heeft iedereen in z’n greep. Dan is de lastigste vraag nu: hoe maken we de feestdagen nog leuk? Wat kunnen we nu nog doen? Vuurwerk zit er helaas ook niet in, feestjes ook niet en uit eten ook niet. Nou zijn er nog een paar dingen die je kunt doen met z’n allen, zoals oliebollen eten, onder een verse kerstboom zitten of met z’n allen een puzzel 1000 stukjes ravensburger.

 

Puzzels en Nederland

Een puzzel jan van haasteren 1000 zegt je natuurlijk niet veel, maar het puzzelen zelf wel. Vroeger was het voor de meeste mensen een gewoonte om zaterdag en zondag naar opa en oma te gaan en vaak betekent dit: poffertjes, cake, snoepjes, zakgeld, maar ook natuurlijk puzzelen. Toendertijd was het een hele gebeurtenis als een puzzel 1500 stukjes had. Sterker nog, dan was het “duizend miljoen stukjes”. Dit is natuurlijk hoe het voor je uitzag op dat moment. Nu zul je waarschijnlijk eerder denken: ach, een paar stukjes, uurtje of twee ben ik wel klaar. Als je dat inderdaad verwacht, zul je van een koude kermis thuis gaan komen, want een puzzel is een van de meest onderschatte activiteiten, zeker door volwassenen. Je kunt een keer voor de grap een wedstrijdje aangaan met je opa of oma (of een andere oudere), en dan zul je eens zien hoe snel ze opeens zijn. Het schaamrood zou je dan best eens op de wangen kunnen staan.

 

Waar is het goed voor

Een wasgij kerstpuzzel zegt je natuurlijk niet zoveel, maar je weet ondertussen wel dat het om puzzels gaat. Waarom zou je dan kiezen om te puzzelen? Wat heb je eraan? Immers kun je ook gewoon Netflixen en languit achterover liggen. Dat kost veel meer moeite dan een stomme puzzel. Wie weet wat puzzelen met zich meebrengt aan voordelen, zal waarschijnlijk veel minder vaak tijd verspillen aan nutteloze bezigheden. Puzzelen is namelijk goed voor het aanleren en verbeteren van vele vaardigheden, waaronder: strategisch inzicht, probleemoplossend vermogen en natuurlijk een van de meest belangrijke: geduld. Heel veel geduld. Zeker de eerste keren zul je niet vanzelf kunnen puzzelen, dan kost het nog veel tijd en moeite om de juiste aanpak erin te vinden en hier ver in te kunnen gaan. Na een tijdje wordt het echter een steeds grotere uitdaging om de grotere uitdagingen te zoeken, dus puzzels met kleinere stukjes, met minder kleuren of met veel meer puzzel stukjes.