Dutch Labs
Image default
Hobby en vrije tijd

Populariteit van escape rooms

Als je de laatste tijd niet onder een steen hebt geleefd, dan zal je er vast eens van gehoord hebben, de real life escape room. Een activiteit die is overgewaaid uit Azië en sinds een jaar heel erg populair is geworden in Nederland. Iedereen heeft het er over. Maar wat is een escape room precies en waarom is het zo in trek?

Wat is een escape room?

Het concept is vrij eenvoudig. Je stopt een groep deelnemers in een kamer, doet de deur op slot en laat ze puzzels oplossen. Pas als alle puzzels opgelost zijn gaat de deur weer open. Dit moet doorgaans gebeuren binnen een tijdsbestek van 60 minuten.

De kamer waarin het spel zich afspeelt is aangekleed in een bepaalde thema. Deze thema’s zijn er in allerlei soorten en maten. Enkele voorbeelden van populaire escape room thema’s zijn onder andere  “Laboratorium” en “Sherlock Holmes”.

Populariteit van de escape room verklaard

Escape rooms zijn de laatste jaren heel erg populair geworden. Dit komt omdat het een activiteit is die het “sociale” combineert met het “uitdagende” en “mysterieuze”. Om te ontsnappen uit een escape room moet je goed met elkaar samenwerken. Het is een spel waarbij je wordt uitgedaagd om binnen het uur alle mysteries van de kamer op te lossen. 

Al deze aspecten bij elkaar verklaart de populariteit van de escaperoom enigszins. De mens is namelijk een sociaal wezen, competitief ingesteld en bovendien erg nieuwsgierig. Juist al deze eigenschappen worden door een escape room goed gevoed.

Waar kan ik een escape room spelen?

Je kunt je beter afvragen in welke stad je géén escaperoom kan spelen. Anno 2016 zijn er in Nederland meer dan 400 escape rooms. In elke grote stad zijn er wel meerdere locaties te vinden waar je terecht kan.

Of het nu Amsterdam, Eindhoven of Nijmegen is, overal is er wel een escaperoom te vinden.  Op verschillende escape room review sites kun je zoeken naar escape rooms bij jou in de buurt. Dus als je voor het weekend nog geen plannen hebt, ga de uitdaging aan en bezoek eens een escaperoom.

https://www.xcapelogix.nl