Dutch Labs
Image default
Electronica en Computers

Tips voor een laptop kopen als student

Een laptop kopen als student

Wanneer je als een student een laptop wilt kopen, is het natuurlijk van belang dat deze laptop voldoende kracht heeft voor alle taken die nodig zijn voor jouw studie. Daarom is het verstandig om een laptop aan te schaffen met een krachtige processor, zoals een Intel Core i7 processor. Lichtere processoren zijn vaak energiezuiniger, waardoor de laptop langer meegaat op een acculading, maar kunnen niet altijd de applicaties aan waarvoor jij de laptop wilt gebruiken.

Daarnaast is het ook van belang om een laptop aan te schaffen die niet te groot en te zwaar is, omdat je de laptop in veel gevallen vaak mee moet nemen van het ene lokaal naar het andere lokaal. Tevens zul je vaak op de fiets of in de trein de laptop bij je hebben en in die gevallen is het handiger een kleine 12 tot 15 inch laptop te hebben in plaats van een log 17 inch model.

De keuze tussen een Apple of een Windows laptop hangt af van de studierichting. Sommige software is alleen beschikbaar voor Windows laptops, terwijl software van Adobe zoals Photoshop en Illustrator vaak beter presteert op een Macbook van Apple. Kijk daarom kritisch naar de software die nodig is op jouw studie en beslis aan de hand hiervan welke laptop beter bij jou past.

Ook moet je opletten naar de processor kernen, hoe meer kernen des te beter de laptop is.

Model                          Core i3            Core i5            Core i7
Processorkernen          2                       2 of 4 4            6 of 8
Hyper-threading           Ja                      Nee                 Ja
Turbo boost                 Nee                  Ja                     Ja

De processorkernen

Laten we beginnen met het aantal processorkernen. De Core i3 heeft er twee, de Core i5 en de i7 hebben er vier. Merk je daar in de praktijk iets van? Jazeker, want je zou elke kern kunnen zien als een afzonderlijke processor, die je stuk voor stuk in kunt zetten voor afzonderlijke taken. Daarnaast kunnen ze ook samenwerken bij zwaardere toepassingen, zoals videobewerking. De Core i7 is zelfs leverbaar met zes of acht kernen, al heb je daar pas echt iets aan als je echt het uiterste van je computer vergt zoals Adobe CS of andere zware grafische pakketten. Als je op naar een grafische opleiding gaat dan kan je het beste uit met een computer met meerdere kernen.

 

Hyper-Threading

De moderne Core i3 en Core i7-processors beschikken over hyper-threading. Dankzij deze technologie creëert Intel als het ware twee virtuele processorkernen, terwijl er maar één is.

De computer “denkt” zo over dubbele CPU-kracht te beschikken, waardoor je eenvoudiger meerdere programma’s tegelijk kunt openen. Je hebt natuurlijk meer baat bij echte processorkernen, maar zeker bij een Core i3 met twee processorkernen is hyper-threading meer dan welkom.

Kloksnelheid = de frequentie waar de computer op werkt

De kloksnelheid bepaalt hoe snel elke processorkern kan draaien. Dit is een erg belangrijke factor om te bepalen welke processor je moet kiezen, want voor sommige toepassingen kan een Core i3 met een hoge kloksnelheid sneller werken dan een Core i5 met een lagere processorsnelheid, ook al heb je bij de laatste meer processorkernen.

Werk je bijvoorbeeld met lichte programma’s die maar één processorkern nodig hebben, dan wint een Core i3 met een kloksnelheid van 3.8 GHz het op z’n sloffen van een Core i5 met een kloksnelheid van 3.2 GHz. Zodra je aan de slag gaat met programma’s die de kracht van meerdere processorkernen benutten (het worden er steeds meer), zul je echter al snel merken dat de Core i5 toch echt een betere keuze is.

Turbo Boost

De standaard kloksnelheid is overigens niet allesbepalend, want de Core i5 en Core i7 beschikken over Turbo Boost. Het komt er simpelweg op neer dat de processor zichzelf automatisch overklokt wanneer je even wat extra power nodig hebt. Hij kan zichzelf ook automatisch downloaden wanneer hij weining hoeft te berekenen.

Let dus ook goed op de snelheid van je potentiële processor onder Turbo Boost.

http://www.laptop-kopen.nl