Dutch Labs
Image default
Electronica en Computers

Wat is een digitale ontvanger?

Wat is een digitale ontvanger?

Heel simpel gezegd zet een digitale ontvanger een signaal om naar beeld. Het signaal komt vanuit een televisie provider zoals KPN en wordt verzonden naar uw ontvanger. Deze zet het om zodat u kunt genieten van uw favoriete televisies. Het omzetten van dit signaal wordt ook wel ‘decoden’ genoemd. Vandaar dat de ontvangers vaak ook de naam ‘decoder’ krijgen. Afhankelijk van het signaal (kabel, ether of satelliet) heeft de ontvanger de juiste tuner nodig. Wilt u satellietsignalen ontvangen, dan dient uw decoder over een DVB-S of S2 tuner te beschikken. Voor kabeltelevisie een DVB-C (voor Cable). Heeft u Digitenne, dan heeft u een DVB-T (terrestrial) tuner in uw digitale ontvanger nodig. Daarnaast kunt u ook voor IPTV kiezen. Hiervoor moet uw digitale ontvanger geschikt zijn om het signaal via ‘Internet Protocol’ te ontvangen.

Er is dus genoeg keuze en welke ontvanger u nodig heeft hangt dus af van de aanbieder van van het signaal. Niet alle digitale ontvangers zijn geschikt voor alle signalen. Ze kunnen met een bepaalde tuner niet het signaal ‘lezen’ van een andere aanbieder. Een digitale ontvanger met een DVB-C tuner zou dus geen satelliet signalen kunnen ontvangen. Wilt u toch kabel- en satellietsignalen ontvangen? Dan zijn er gelukkig genoeg ontvangers die meerdere tuners ondersteunen en combineren. U kunt kiezen voor een ontvanger met een DVB-C/T2 tuner (Kabel en terrestrisch), een DVB-S2 tuner en ondersteuning voor IPTV, zo kan de ontvanger alle digitale signalen ontvangen en kunt u kijken naar alle vormen van digitale televisie.

 

Om het nog even allemaal op een rijtje te zetten hebben wij de volgende lijst met termen voor u:

DVB-C (Cable): Digitale televisie via de kabel (Bijvoorbeeld UPC of Ziggo)

DVB-S/S2 (Satellite): Digitale televisie via satelliet signalen (Canal Digitaal, TV Vlaanderen, Fransat)

DVB-T/T2 (Terrestrial): Digitale televisie via de ether. (bijvoorbeeld Digitenne van KPN)

 

Wilt u meer dan alleen zogeheten ‘vrije kanalen’ ontvangen? Dan heeft u een abonnement nodig en een ontvanger met een smartcard-lezer. De meeste abonnement worden namelijk geleverd met een smartcard. Een kaartje waarvan de ontvanger uw gegevens kunt aflezen. Hierdoor krijgt u toegang tot het aanbod van de televisieaanbieder. Wilt u gebruikmaken van het abonnement op meerdere digitale ontvangers? Dan heeft u voor elke ontvanger een nieuwe kaart nodig.

Een ander verschil tussen ontvangers is de resolutie die wordt ondersteund. Standard Definition (of SD), High definition (of HD) en Ultra High definition (UHD of 4K). Hele mooie termen maar wat houdt het nou in? Heeft u (of misschien uw ouders) thuis nog zo’n ouderwetse televisie of 1 van de eerste platte schermen? Dan zit hier waarschijnlijk een SCART aansluiting op. SD wordt alleen via SCART ondersteund. Deze resolutie is oud en zal u niet het mooiste beeld bieden, maar wordt nog wel ondersteund door bepaalde budget ontvangers. Wilt u scherper beeld, dan heeft u een ontvanger nodig met minimaal een HDMI aansluiting. Ook handig als uw televisie dit heeft. 1080P Full HD wordt verzonden van ontvanger naar televisie via een HDMI kabel waarbij ook direct geluid en zelfs internet verzonden kan worden. Alle HD ontvangers zijn ook geschikt voor SD. Bent u een liefhebber van de mooiste films en wilt u alleen het allerbeste? Dan wilt u natuurlijk 4K Ultra HD ontvanger. U heeft dan uiteraard ook een 4K televisie nodig maar als liefhebber heeft u deze waarschijnlijk al een tijdje in huis. Met een 4K ontvanger maakt u optimaal gebruik van uw nieuwe televisie. Alle 4K ontvangers ondersteunen ook High def beelden. Helaas wordt nog niet alles uitgezonden in 4K maar dat is dus geen enkel probleem.

Wilt u meer weten en bent u nieuwsgierig naar alle ontvangers? Neem dan een kijkje op electro-sat.nl

https://www.electro-sat.nl/