Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Waarom houtverf elastisch moet zijn

Waarom moet houtverf elastisch zijn? Er zijn nog een hoop mensen die nog steeds houtverf gebruiken die erg hard wordt. Vaak gebeurt dit uit onwetendheid, soms uit zuinigheid. Hoe dan ook, bij de keuze van de verf is dan niet de functionaliteit doorslaggevend geweest. Voor de verduurzaming van hout is elastisch blijvende verf van groot belang – een hoge mate van hardheid is een serieus minpunt.

Houtverf die ”meebeweegt”
Een goede houtverf beweegt met de ondergrond mee. Door de natuurlijke kenmerken van hout is de beweeglijkheid relatief groot. Hout reageert op invloeden van buitenaf. Soms hoort u hout kraken door schommelingen in temperatuur of andere omstandigheden. Die levendigheid is een van de dingen die we juist waarderen aan hout. Het oppervlak waar de verf aan hecht wordt door die externe omstandigheden regelmatig een fractie groter of kleiner. Daarom moet dus een houtverf elastisch zijn en met het hout meebewegen.

Scheurtjes in de houtverf
Te harde verf kan zich niet voegen naar krimp en uitzetting van hout. De verflaag gaat daardoor barsten vertonen. Het geverfde oppervlak wordt namelijk vochtdoorlatend, wat bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen tot extra bewegingen leidt. Er kan houtrot ontstaan en/of u moet veel eerder dan gepland opnieuw schilderen. Hier kunt u dan ook stellen dat hoe groter het hout oppervlak is hoe belangrijker de elastische tijd van de verf is.

Ideale houtverf beschermt en is elastisch
De verven van Jotun, geleverd door Hout Coatings, staan bekend om hun ideale combinatie van hardheid en elasticiteit. Deze hybride houtverf geeft mee en beschermt uw hout blijvend tegen vocht. Buiten deze elasticiteit heeft de verf van Jotun ook een extreem goede vochtregulerendheid waardoor ook vocht zich niet kan ophopen en een schadebron voor het hout kan vormen.

Leest u ook deze nuttige houtverf artikelen:
Het verven van kozijnen
Houten huizen – moet de houtverf elastisch zijn?

Voor een vrijblijvend advies of een vrijblijvende offerte kunt u altijd contact met ons opnemen op 06 – 26839279 of u kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.

Met vriendelijke groet, Verfspecialist Martijn Frie voor Hout Coatings ©