Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Eindeloze mogelijkheden met LED Strips

Eindeloze mogelijkheden met LED Strips

 

Toepassingen

LED strip is een zeer veelzijdig product dat op allerlei manieren kan worden toegepast. Zo is LED strip geschikt voor sfeer- en accentverlichting, maar tegenwoordig zijn er ook hoogwaardige LED strips op de markt die geschikt zijn als hoofdverlichting. LED strips zijn flexibel en om de paar centimeter in te korten. Dit betekent dat u alle mogelijkheden heeft om uw creativiteit te uiten. LED strips passen in de kleinste hoekjes en kunnen in alle vormen worden gelegd.

 

Maatwerk

Omdat elk project anders is moet u zich afvragen of u de LED strips op maat bestelt of zelf de LED strips op maat gaat maken en solderen. Dit laatste is niet moeilijk, maar als u geen ervaring heeft of niet technisch bent aangelegd loont het zich meestal wel om dit uit te besteden. De meeste leveranciers van LED strip bieden deze service kostenloos aan of vragen hiervoor een kleine vergoeding. Bij maatwerk wordt onderscheid gemaakt tussen waterdichte en niet-waterdichte LED strips. Bij een niet-waterdichte LED strip is het knippen en solderen zeer eenvoudig, de soldeerpunten liggen immers bloot en kunnen gemakkelijk worden gesoldeerd. Bij een waterdichte LED strip moet u eerst de coating verwijderen en na het solderen ook weer een nieuwe lijmlaag aanbregen om het geheel weer waterdicht te maken.

 

Solderen

Als u zelf gaat solderen dan kunt u de onderstaande stappen volgen.

  1. Zet de soldeerbout aan en laat deze ongeveer 5 minuten opwarmen. Een ideale temperatuur is 250 graden. De soldeerbout moet helemaal opgewarmd zijn zodat de tin goed smelt, doet u dit niet dan krijgt u slechte contacten.
  2. Soldeer een bolletje tin op de soldeerpunten van de LED strip. Zorg ervoor dat het gehele soldeerpunt bedekt is en dat het bolletje tin glimt. Hieraan kunt u zien dat het heet genoeg is geweest en goed is gestold.
  3. Soldeer een laagje tin over het kabeltje dat u op de LED strip wilt solderen. Dit zorg ervoor dat u zometeen goed de kabel en het soldeerpunt aan elkaar kunt solderen.
  4. Leg de gesoldeerde draad op het soldeerpunt en versmelt deze met het bolletje tin dat op het soldeerpunt ligt. Ongeveer 5 seconden vasthouden en daarna laten stollen zonder het draadje te bewegen.

 

Keuze

Er is zeer veel keuze op het gebied van LED strip en uiteraard is elke LED strip anders. De eerste keuze die u moet maken is of u meerdere kleuren (ook wel RGB genoemd) of enkelkleurige LED Strip (bijv. Warm wit) wilt. Er bestaan ook RGBWW LED Strips, deze zijn voorzien van zowel RGB LEDs als warm witte LEDs, hiermee kunt u dus zowel warm wit als RGB maken.

Vervolgens moet u bepalen hoeveel lichtopbrengst u nodig heeft. Bij de meeste LED strips wordt aangegeven wat het stroomverbruik per meter is, en dit kunt u gebruiken als een indicatie voor de lichtopbrengst. Voor accentverlichting is vaak een vermogen van 5 – 10 Watt per meter ruim voldoende. Het licht hoeft immers niet fel te zijn, het is genoeg als het zichtbaar is. Als u de LED strips gaat gebruiken als hoofdverlichting dan kiest u een hoger vermogen, bij voorkeur 15 of meer Watt per meter. Dit moet immers prettig licht zijn om bij te werken, wonen, lezen, etc.

Let verder op de CRI (kleurrenditie) van de LED Strip. Bij accentverlichting is deze niet zo belangrijk, maar als het bedoeld is voor hoofdverlichting kiest u bij voorkeur voor een CRI van 80 of meer.

 

LED strips zijn door iedereen en overal te gebruiken om snel een verbluffend resultaat te verkrijgen. Aarzel dus niet langer en begin met uw eigen LED Strip project!

 

http://www.buyledstrip.com

Gerelateerde artikelen

De trend van nu: draadlampen

Inbraakbeveiliging in Rotterdam

De voordelen van een goede nachtrust