Dutch Labs
Image default
Industrie

Waarom je vandaag nog moet starten met prototyping

Waarom je vandaag nog moet starten met prototyping

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, misschien ben je al dagelijks ermee bezig. Prototyping is een van dé technieken in 2021 om een succesvol product te ontwikkelen.

Maar wat houdt prototyping exact in? En wat heb je aan een prototype? Kun je het beste je prototype laten maken door een gespecialiseerd ingenieursbureau?

Na het lezen van dit artikel heb jij het antwoord op al deze vragen. Sterker nog, na het lezen van dit artikel is de kans aanzienlijk groter dat jij voortaan prototyping ziet als dé belangrijkste stap in je productontwikkelproces.

Allereerst, wat is prototyping exact?

Prototyping komt af van de Engelse term: prototype. Dit betekent letterlijk ‘voorlopig ontwerp’. Als je deze betekenis iets uitgebreider definieert, kun je prototyping als volgens uitleggen:

Prototyping is het laagdrempelig, rap en goedkoop testen van aannames en ideeën door gebruik te maken van een vereenvoudigd experimenteel model van een oplossing.

Prototyping kan dus ingezet worden om je ideeën op een eenvoudige en schaalbare manier te testen.

Waarom prototyping belangrijk is

Twijfel je over het nut van prototyping? Hier een aantal redenen waarom prototyping voor jouw productontwikkelproces van belang kan zijn:

 1. Door prototyping ondervind je praktische problemen
  Doordat jouw idee tijdens de prototype fase een andere vorm aanneemt, is de kans groot dat je tot bevindingen komt waar je aanvankelijk niet direct rekening mee had gehouden. Kloppen alle theoretische aspecten van het prototype? Dan is het dus mogelijk om je concept op de proef te stellen door een prototype te realiseren.

 2. Een (tastbaar) beeld zegt namelijk vaak meer, dan duizend woorden
  Een prototype helpt ook bij het visueel maken van je concept of idee. Een idee dat met woorden moeilijk te omschrijven is, kan met een prototype vereenvoudigd worden uitgelegd. Ook tijdens het pitchen van een idee kan zo’n prototype dus enorme voordelen hebben.

 3. Een beter beeld van je klantbehoefte door prototyping
  Een product ontwerpen voor een klant is erg complex. Voornamelijk omdat klanten redelijk onvoorspelbaar kunnen zijn. Klanten weten namelijk vaak niet precies wat ze willen, tot ze er een beeld bij hebben. Zo’n prototype helpt om dit beeld voor de klanten te verduidelijken. Hier kun jij als productontwikkelaar waardevolle inzichten uit halen.

 4. Verlaagde ontwikkelkosten d.m.v. prototyping
  Prototypes verlagen de ontwikkelkosten. Hoe meer, hoe beter.. Elk nieuw prototype wordt namelijk ontwikkeld op basis van feedback op het voorgaande prototype. Hoe meer prototypes er dus gemaakt zijn, hoe meer feedback er verwerkt is in het idee, concept of product. Door middel van een goed prototype proces kun je dus alle feedback voor het productieproces verwerken. Hierdoor voorkom je onverwachte (dure) aanpassingen ná de lancering van het product.

 5. Wordt creatiever door prototyping
  Een belangrijk onderdeel van het prototype proces is het reflecteren op je prototype. Ook kun je feedback ontvangen van stakeholders. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten waar je op voorhand misschien nog niet aan gedacht zou hebben. Een prototype zorgt dus voor nieuwe ideeën. 

Ga aan de slag!

Een prototype is dus een vereenvoudigd experimenteel model van de oplossing. Het prototype zorgt ervoor dat ideeën en aannames binnen een concept eenvoudig eenvoudig getest kunnen worden. Door het realiseren van zo’n prototype ondervind je praktische problemen, schets je een beter beeld van je idee of concept, krijg je meer inzicht in de klantwensen, worden de ontwikkelkosten verlaagd en tot slot stimuleer je het creatieve proces. Dit lijken mij genoeg redenen om vandaag nog aan de gang te gaan met prototype ontwikkeling.

 

https://www.b-engineering.nl/specialismen/prototypebouw