Dutch Labs
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat zijn muzieknoten?

 

Wanneer je een muziekinstrument bespeeld weet je vast al wel wat muzieknoten zijn. Toch komt er nog heel wat bij kijken als je het notenschrift wil lezen. Naast de muzieknoten zijn er nog tal van symbolen, welke belangrijk zijn voor het maken van muziek. Hieronder geven we een korte beschrijving van de noten en vervolgens behandelen we nog een aantal onderdelen van de notenbalk.

Muzieknoten op papier

Bladmuziek is eigenlijk een andere benaming voor het notenschrift. Wanneer je bladmuziek wilt lezen, dan is het belangrijk dat je notenbalk begrijpt. Op deze zogenaamde balk worden de noten geschreven. Een notenbalk bestaat uit vijf lijnen met daarvoor een muzieksleutel. Op en tussen de lijnen worden vervolgens de noten geschreven. De muzieksleutel opent als het ware de notenbalk, want deze geeft namelijk de eerste toon weer.

Andere symbolen op de notenbalk

Naast de muzieknoten bestaan er ook nog andere symbolen. Denk hierbij aan de voortekens en rusten. De voortekens worden zowel vooraan de notenbalk geplaatst bij de muzieksleutels als voor de noten. Een voorteken zorgt ervoor dat een muzieknoot een halve toon hoger of lager wordt gespeeld. De rusten geven een stilte aan in een muziekstuk. Net als de noten worden de rusten op de notenbalk geschreven en zien eruit als een korte dikke streepjes.

Toonladders en toonafstanden

Tussen elke twee noten bevindt zich een afstand. Dit noemt men de toonafstand. Toonafstanden zijn eigenlijk tellen. Dit kan zowel een halve als hele tel zijn. Alle toonafstanden samen wordt weer een toonladders genoemd. We kennen de mineur en majeur toonladder. Mineur toonladders kom je vaak tegen in droevige muziek terwijl  de majeur toonladders worden gebruikt voor blije muziek.

Meer weten over de muzieknoten of zelf noten leren lezen? Op internet vind je tal van websites met allemaal informatie over het notenschrift. Zo kun je gratis een hoop leren.

http://www.leeronlinepiano.nl/noten-leren-lezen/